HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Minimalistický dům s dokonalým výhledem na řeku

Většina mladých párů sní o vlastním bydlení. Také Emma a Oliver plánovali koupi bytu a už měli našetřenou slušnou sumu, když jim náhle spadlo do klína nečekané dědictví. Emma zdědila nádherný pozemek v blízkých horách a oni se nerozmýšleli ani minutu: postaví si zde dům přesně podle svých představ.


Nádherný moderní dům shlíží na řeku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: Stéphane Brügger

Ideální oblast pro milovníky přírody a turistiky

Emma i Oliver vždycky milovali přírodu a často vyráželi na dlouhé výlety do hor. Oblast Charlevoix byla odjakživa jejich srdeční záležitostí především kvůli dechberoucím výhledům. Majestátní řeka Sv. Vavřince se zde setkává s mořem, hory Hautes Gorges se tyčí nad úrodnou rovinou. Region díky jeho autenticitě, krásnému prostředí a milým lidem, kteří tam žijí, navštěvuje každý rok velké množství turistů. Regionální architektura kombinuje historické budovy s moderními stavbami. Také dům mladého páru zapadá do tohoto prostředí konstrukcí a napodobením siluety hospodářských budov regionu. Jedná se ale o luxusní sídlo, které je rozhodně moderní a diskrétně vsazené do svého okolí. Prohlédněte si ho v naší fotogalerii.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: Stéphane Brügger

Minimalistický dům, kde čistota a funkčnost hrají hlavní roli

Pár chtěl v tomto výjimečném přírodním prostředí vybudovat moderní rezidenci. Místo, kde budou v klidu a pohodě žít a scházet se s rodinou, přáteli nebo kolegy. Inspirováni úchvatným výhledem na řeku a malebným venkovským prostředím se jim podařilo vytvořit dům s minimalistickým, udržitelným a poctivým designem, který ctí místo a historii v celé jeho jednoduchosti a kráse. Čistota a funkčnost se staly pilíři projektu. Aby se dům stal ideálním místem setkávání, přispívajícímu k vytváření nezapomenutelných okamžiků pro lidi, kteří tam bydlí a přijíždějí na návštěvu, vytvořili elegantní a funkční prostředí plné diskrétně integrovaných zařízení. Plavecký bazén, sauna, krb a malé wellness přispívají k pohodlí a relaxaci obyvatel.

Netradiční uspořádání pater umožňuje krásné výhledy z obýváku

Domek je jednopatrový, ale jeho 220 metrů čtverečních má trochu netradiční uspořádání. Kvůli výhledům je soukromá část v přízemí a společenská naopak až v prvním patře. Kuchyně, která zaujímá hlavní prostor nahoře, je vybavena množstvím profesionálních nástrojů pro amatérské kuchaře a gastronomy, protože gastronomie je velkým koníčkem majitelky. Jedna celá stěna kuchyně a jídelny je prosklená a nabízí dokonalé výhledy na okolní hory a řeku. Stejně je prosklená i protější stěna obývacího pokoje a celá boční stěna. I pokoje jsou světlé a vzdušné. Neutrální barevná paleta (omezená na černou, bílou a přírodní dřevo), dřevěná konstrukce s povrchovými úpravami z ušlechtilých materiálů a krb na dřevo pocit útulnosti ještě umocňují.

Pohodlí a klid nadevše

Naopak přízemí je již čistě soukromé. Je zde jak ložnice majitelů, tak pokoje pro hosty, z nichž každý má svoji koupelnu a toaletu. Nechybí ani parádní sauna s relaxačním výhledem na okolní vzrostlé stromy. Nedílnou součástí domu je velká dřevěná terasa, do které je umístěn menší bazén. Touhou majitelů bylo vytvořit dům, ze kterého bude vyzařovat pocit pohodlí a klidu, aby lidé cítili, jak prostory přispívají k jejich pohodě. Budova je minimalistická a snadno srozumitelná a žije se v ní jednoduše.

Využití přírodního okolí přináší majitelům intimitu

Majitelé nechtěli stavbou svého domu nijak narušit přirozené prostředí. Výstavba takto moderního domu v působivém přírodním prostředí byla výzvou. Zvláštní úsilí bylo vynaloženo na minimalizaci dopadů na půdu, okolní lesy a terénní úpravy. Cílem bylo postavit dům tak, aby byl obklopen přírodním prostředím a maximálně využil majestátní výhled na řeku Sv. Vavřince a záliv La Malbaie. Dům byl tedy postaven vysoko, opírá se o mírný svah a není podsklepený, protože by to vyžadovalo rozsáhlé výkopové práce. Obecný tvar půdorysu domu je rozložen do přesné osy zvolené tak, aby poskytovala výhled na řeku vpředu a velkou intimitu díky lesu vzadu. Kolem této osy jsou optimálně umístěna okna, dveře a vnitřní místnosti. Jejich uspořádání minimalizuje spotřebu energie v létě i v zimě, maximalizuje intimitu svých obyvatel a zároveň nabízí pokojům jemnou barevnost lesní mýtiny.

Využity byly pouze přírodní materiály, jako je východní cedr a borovice, a místní know-how. Projekt je integrován do prostředí svého regionu s využitím místních zdrojů, firem a řemeslníků.


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Autor:
Mgr. Eva Zupančič

Vydáno dne:
12.01.2021

0 0

Mohlo by Vás zajímat:

NOVINKY E-MAILEM ZDARMA

Jednou měsíčně dostanete výběr Novinek ze světa dřevostaveb.

E-MAIL
POŠLETE MI JE