HLEDEJ
Přihlásit se HOBBY PROFI DŘEVOSTAVBY APLIKACE FIRMY VYBAVENÍ

Jak rychle a levně postavit horskou chatu

Kdo by si nechtěl postavit krásnou útulnou chatu uprostřed hor, aniž by ho stála spoustu peněz a její stavba trvala roky? O něčem takovém sní leckdo, ale ti, co se do stavby chaty pustili, vědí, že to není jednoduchý cíl. Často náklady oproti původním plánům neúměrně rostou a čas na výstavbu se prodlužuje úměrně tomu, jak ubývají peníze. Pár, který se rozhodl postavit si chatu ve španělských Pyrenejích, chtěl takovým nečekaným překvapením předejít a postavit velmi rychle a levně jednoduché víkendové bydlení. Jak to udělal?


Levně a rychle postavená chata v Pyrenejích
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »

Tři základní požadavky

Budoucí majitelé chaty měli při její stavbě v podstatě pouhé tři základní požadavky. Prvním bylo přesné dodržení rozpočtu, který měli velmi omezený a nechtěli ho překročit ani o euro. Druhým byla rychlost postavení, chtěli, aby stavba stála během pár měsíců. A třetím byl požadavek na materiál – chata musela být postavena ze dřeva. Věděli, že při stavbě svépomocí by tyto požadavky nikdy nedokázali splnit, proto se obrátili na architektonickou firmu Mogas Arquitectes, aby jim dům navrhla a zařídila výstavbu.

Složitý pozemek

Na základě těchto podmínek architekti navrhli jednoduchou horskou chatu, tedy stavení o velikosti několika čtverečných metrů, bez využití technologií a s omezenou paletou použitých materiálů. Tento skromný letní domek stojí v malé horské vesničce na španělské straně Pyrenejí a kromě základních požadavků majitelů museli architekti vyřešit ještě pár dalších oříšků. Pozemek je velmi dlouhý a úzký a navíc má tvar lichoběžníku. Nachází se ve svahu, který má 20% sklon a 14metrové převýšení. Vegetace v podobě sekvojí je soustředěna do spodní části pozemku, nahoře rostou pouze čtyři vysoké jedle.

Umístění především

Aby se výsledná stavba opravdu podobala chatě uprostřed lesa, byla umístěna na pozemek tak, aby se nemusely pokácet skoro žádné stromy, pouze pár menších. Chata je tak ve výsledku obklopena vzrostlými stromy a krásně mezi ně zapadne. Umístění nebylo samozřejmě přizpůsobeno pouze stromům. Dům musel být správně usazen do svahu, aby poskytoval krásné výhledy do dalekého okolí a zároveň byl dobře orientován ke slunci. A to tak, aby měl dostatek denního světla, ale zároveň nebyl přes léto přehřátý.

Náklady pod kontrolou

Udržet stavbu v daných finančních mezích nebylo vůbec lehké. Hned na začátku museli architekti učinit tři důležitá rozhodnutí, bez nichž by jen těžko náklady zůstaly nízké: omezit výkopové práce na nezbytné minimum, použít prefabrikované díly a maximálně snížit potřebu použití stavebních strojů na místě stavby. Projekt musel být navržen tak, aby se jednotlivé prefabrikované moduly mohly přivézt po silnici, nesměly tedy přesáhnout maximální povolenou velikost pro pozemní transport. To samozřejmě znamenalo při designování chaty výrazné omezení.

Tři moduly sestavené z panelů

Chata byla rozdělena do 3 modulů: jeden modul pro ložnici, druhý pro obývací pokoj s kuchyní a třetí pro střechu obývacího prostoru a mezipatra. Původně měly být moduly sestaveny a dopraveny vcelku na místo stavby, ale nakonec se ukázalo, že přepravit jednotlivé panely a sestavit je až na místě je mnohem ekonomičtější. To, že byl dům prefabrikovaný, bylo velkou výhodou i při výstavbě. Ta tak totiž mohla probíhat bez omezení i během zimy.

Jedině dřevo a přírodní materiály

Strukturu domu tvoří rámy z borovicového dřeva vyplněné dvojitou vrstvou minerální vlny a zvenku obložené dřevěnou odvětrávanou fasádou. Aby chata nevypadala příliš hrubě a neotesaně, okapy a okenní rámy byly navrženy jako designové zjemňující prvky.

Maximální využití prostoru

„Chtěli jsme především co největší obývací pokoj a společné prostory. Ty jsme zvětšili na úkor ložnic, protože v chatě pobýváme většinou krátce“, vysvětlují majitelé. Malá obytná plocha chaty přinutila architekty použít i malé prostory, které by normálně nebyly využity. Falešný strop chodby slouží k ukládání kufrů a mezipatro nad kuchyní se používá jako čtenářský koutek. Vznikl tak útulný domek s dostatkem prostoru pro majitele a případné návštěvy.

 

Autor:

Vydáno dne:


Photocredit: José Hevia

8 -1

Hodnocení: 5/5 (117 hodnocení)

Podělte se s námi o Váš názor:

Související články:

Zvažte prosím deaktivaci AdBlocku pro tento web.

Přístup k obsahu tohoto portálu je zdarma. Naším zdrojem příjmu je totiž bannerová reklama.

Používáním systému AdBlock nás připravujete o finanční zdroje, bez kterých nebudeme schopni portál nadále provozovat.

V horním panelu prohlížeče klikněte na ikonu ruky na červené značce a zvolte 'Nespouštět na stránkách na této doméně'. Děkujeme!

PŘEČETL JSEM A CHCI PŘEJÍT NA PORTÁL