HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Glamping aneb revoluce v kempování – 12 způsobů, jak zažít dovolenou pod stanem trochu jinak

Revoluce v kempování. Takhle bychom mohli nazvat tzv. glamping. Tento luxusní typ kempu je čím dál více populární nejen v zahraničí, ale i u nás. Skrývá se za ním spousta výhod oproti klasickému kempování, o pravý požitek ze stanování ovšem ochuzeni nejste. Glampingem vytěžíte skutečný zážitek.


Glamping aneb revoluce v kempování
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ranchseeker (Flickr CC 2.0)

Pociťte život v přírodě díky glampingu

Glamping je způsob, jakým můžete pocítit tu pravou nespoutanou přírodu, aniž byste museli obětovat vaše pohodlí. Díky tomuto stylu kempování je možné více prozkoumat kulturu národů, nezkrotnou přírodu a pohodlným způsobem cestovat klidně i po celém světě. Prozkoumejte v galerii různé způsoby glampingu.

Fotogalerie:

i Foto: Ranchseeker (Flickr CC 2.0), Max Sat, Ranchseeker (www.ranchseeker.com), Peter Fabo

Co to je glamping a kam vyrazit pod luxusní stan?

Glamping je luxusní typ kempu, jehož součástí je moderní zařízení a mnohem pohodlnější ubytování nežli v klasickém kempu. Říkáte si, když už kempovat, tak pořádně? Tedy opékání špekáčků nad ohněm, skládání stanu, oproštění od rušného života – prostě bez elektřiny. To vše může klidně být i součástí glampingu. Pojďme se podívat na tuto revoluci v kempování trochu blíže. Ptáte se, kam je možné vyrazit? Nabízená škála možností je opravdu velká.

Dvanáct způsobů glampingu

1. Airstreamy a přívěsy

Obytné vozy (tzv. airstreamy) a přívěsy nabízí opravdový nostalgický zážitek. Může s nimi procestovat mnoho destinací a navštívit spousty krásných míst. V airstreamech je ukryté cosi klasického a přirozeně inspirativního – pozůstatek minulosti objevovaný na otevřené cestě s přáteli či rodinou napříč novým dobrodružstvím.

2. Stodoly a statky

Pravý prožitek z života na farmě vám málokterý hotel poskytne. Glamping nabízí rustikální kouzlo těchto stodol a dodává jim venkovskou atmosféru. Už se vidíte, jak sedíte s vaší rodinou na verandě domu na statku a koukáte na velkou červenou stodolu s velkými dveřmi? Jsme přesvědčeni, že jste si tuto myšlenku v hlavě alespoň představili.

3. Glampingové chaty – tzv. cabineering

V souvislosti s glampingem je spjat i nový koncept ubytování – cabineering. Vzhledem k tomu, že naše společnost prahne stále více po vzrušujících zážitcích, trh rozšiřuje příležitosti pro cestování. Tento typ chat je perfektním místem právě pro ty vás, kteří milujete skvělé výhledy do přírody, ovšem se signálem wifi, bydlení v autentickém dřevěném srubu, ovšem s moderně vybavenou kuchyní i koupelnou. Pro více inspirativních fotografií nahlédněte do naší fotogalerie.

Tip pro vás: Pokud vás láká glampingové ubytování a jste zároveň fanoušky epického Pána prstenů, bude vás možná zajímat Domek ve stylu hobitího resortu.

4. Tiny house ve tvaru kostky

Luxusní, a přesto ekologické tiny housy určené pro rekreační pobyt jsou velice rozšířené v mnoha glampingových destinacích po celém světě. Tvarů a velikostí je velké množství, každý by si dozajista vybral. A co vy? Byli jste už někdy na takovém místě?

Tip pro vás: Podívejte se na jeden zajímavý tiny house vyrobený z kontejneru, který leží na úžasném místě: Mini chata z obytného kontejneru – má luxusní interiér i výhledy.

5. Netradiční chaty a chalupy na výjimečných místech

Není nad klasiku. Pravděpodobně jste v nějaké chatě či chalupě už byli. Byli jste ovšem v glampingové chatě nebo chalupě? Tento typ je doplněn o nejmodernější prvky, které nabízí i pětihvězdičkové hotely. Líbilo by se vám bydlet spíše v chatě nad vodou a mít pod sebou prudký vodopád, nebo v chatě umístěné v kopcích s celým světem na dlani?

6. Luxusní chaty

Patříte-li mezi náročné cestovatele, kteří hledají pět hvězd, luxusní vybavení a nadstandartní služby – luxusní chaty vás zaujmou. Bude vám dopřáváno nejvyššího standardu jak v rámci luxusu, tak i v personalistických službách. To vše uprostřed divočiny.

7. Baldachýny a luxusní stany

Glampingové stany se od těch běžných, které známe, liší v mnoha aspektech. Nejenže vás uvnitř čeká obrovská postel, takový stan nabízí i vlastní koupelnu. Dále se samozřejmě liší svojí velikostí i tvarem, požitek z kempování ovšem zůstává.

8. Prosklené kopule

O kopulích a ekokopulích už většina z vás jistě slyšela. Obrovská nafukovací koule, ze které je možné vidět do zasněžené přírodní krajiny a jednoduše pozorovat život zvířat v jejich přirozeném prostředí. Tyto futuristické kopule zahrnují v mnoha případech vířivky i vlastní koupelny. Jak toto úžasné místo stvořené přímo pro tvorbu impozantních fotografií na sociální sítě vypadá? Odpověď naleznete v naší fotogalerii.

9. Týpí

Týpí je stavba navržená do kuželovitého tvaru většinou s ohništěm uprostřed. Jeho výhodou je mimo jiné udržování teploty jak v zimních, tak i letních měsících. Moderní týpí zajišťuje pohodlí hosta i nezapomenutelný zážitek.

Tip pro vás: Zajímalo by vás, jak si spočítat velikost stanové plachty na týpí? Pomocí naší online kalkulačky povrch kužele to hravě zvládnete.

10. Domy na stromě

Co vy a treehousy? Byli jste už v nějakém? Nejenže je v České republice mnoho takových kouzelných míst i na víkendový pronájem, je možné v nich i kempovat. Zavzpomínejte si na své dětství a prožijte noc na stromě. Noční krajina z koruny stromu láká mnoho glamperů.

Tip pro vás: Chcete si vyzkoušet bydlení jako v ptačí budce? Víme, kde je a kolik stojí.

11. Vozy a pastýřské chaty

Kočovný styl života je pro spoustu dobrodruhů velice atraktivní. Pastýřské chaty patří mezi nejunikátnější glampingová ubytování, která jsou k dispozici. Líbila by se vám více myšlenka žití na anglickém venkově, či putování pustou prérií?

12. Jurty na vrcholu hory

Nemůžete se rozhodnout mezi stanem, chatou či domem? Zvolte jurtu. Jde o obydlí kulatého tvaru připomínající stan. Jejich součástí je v mnoha případech i dřevěná podlaha, krb a přívod elektřiny. Stejně jako pastýřské chaty, i jutry patří mezi nejoblíbenější glampingové zážitky po celém světě.

Další jedinečná a neobvyklá místa pro glamping

Nenadchla vás žádná předešlá varianta glampingového ubytování? Co byste tedy řekli na pobyt v jeskyních nebo ledových hotelech? Možné je glampovat i ve slaměných či bambusových stavbách. V takovém případě by vás mohl zajímat Tropický eko resort, jehož domky na pláži jsou z uzeného bambusu.

Pokud jste stále nenašli způsob glampingu pro vás, v nabídce jsou i domy na vodě. Ať už je řeč o přímořských bungalovech, které jsou mimo jiné šetrné k životnímu prostředí, nebo hausbótech, které vám lehce nastíní námořní život pravých kapitánů. Za romantikou se můžete také vydat do idylického plážového domku, který má pouhých 30 m2.

Myslíte si, že už nelze vymyslet nic dalšího? Inu, naše společnost je velice kreativní, a proto je možné glampovat i např. ve vlacích nebo skleněných věžích a letadlech. Takový pobyt ve vás zanechá dojem, který trvá déle než samotná cesta.

Přejeme vám krásnou a netradiční glampingovou dovolenou!

Vydáno dne:
01.07.2022

Photocredit: Ranchseeker (Flickr CC 2.0)

3

Áčkové chaty – 70+ inspirací na překrásné stavby v přírodě

Rekreační i rodinné chaty do tvaru písmene A jsou spojením staré funkčnosti v moderním pojetí a kouzelné přírodní atmosféry. Co ještě nevíte o áčkových chatách? Prohlédněte si fotky v galerii 70+ áčkové chaty – inspirace... Číst více →



Video: Nízkonákladovou DIY chatu postavili dva kamarádi za jeden den

DIY chata v lese byla sestavená za pouhý jeden den. Na realizaci se podíleli dva šikovní kutilové a odvedli opravdu skvělou práci. Podívejte se na krátký video návod v článku... Číst více →



Video: Chatka svépomocí za 210 000 Kč je hotová do 6 měsíců. Jak na to?

Vnější část zahradní chaty s plochou necelých 23 m2 stála přibližně 210 000 Kč. Je moderní, vybavená a hotová svépomocí do 6 měsíců. Jak na to? Máme pro vás video návod... Číst více →



Luxusní chaty z celého světa – k bydlení, k pronájmu nebo jen tak pro inspiraci

Co si představíte pod pojmem luxusní chata? Pro někoho je to luxusní vybavení, pro jiného je luxusem prostředí, ve kterém se chata vyskytuje. Inspirujte se nejrůznějšími luxusními chatami k pronájmu z celého světa... Číst více →



20+ inspirace na lesní přístřešky, které si postavíte sami a poslouží jako skvělý úkryt

Pokochejte se útulnými lesními přístřešky a malými domečky v naší fotogalerii. Když máte šikovné ruce, tak stan v lese nepotřebujete... Číst více →



Drsná a luxusní 500 let stará chalupa uprostřed zapomenutého anglického sadu

Proměnit historickou stodolu v luxusní chalupu k odpočinku byla výzva pro nové majitele. Udělali to s citem a neskutečným zápalem... Číst více →



Výhled z ekologického tiny housu s moderním interiérem na Vysočině dostane i vás

Zašijte se na Vysočině v tomto ekologickém tiny housu. Má kouzelné výhledy nejen ze střešních oken a ten nejkrásnější interiér... Číst více →



Treehouse se soukromými lázněmi v korunách stromů. Překonat musíte jen 18metrový visutý most

Tento treehouse se řadí na seznam těch nejkrásnějších glampingových míst světa. Proč? Podívejte se na fotografie jednoho nádherného baldachýnového domu na stromě s lázněmi a možná pochopíte... Číst více →



Vladislav vyměnil notebook za sekyru a po 13 letech se rozhodl splnit svůj dětský sen

Pan Vladislav si splnil svůj dětský sen a postavil vlastníma rukama treehouse uprostřed hlubokého lesa. Nyní jej můžete navštívit i vy. Budete to jen vy takřka uprostřed ničeho... Číst více →



Hobití nory z Pána prstenů by splnily požadavky na současné dotace

Hobiti z epického díla Pán prstenů nepřestávají udivovat. Jejich nory ctí zásady nízkoenergetického bydlení, které by splňovaly i dnešní dotační požadavky... Číst více →