HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Chci roubenku! Ale jakou? Dnes už je totiž z čeho vybírat

Také se vám líbí roubenky? A komu ne? Je to totiž dřevostavba, která je nejen na první pohled skutečně ze dřeva. V dnešní době je však mnohem více možností, než jen klasický rostlý trám z nesušeného dřeva. Moderní technologie nabízí nové konstrukční systémy a možnosti, které značně usnadní výstavbu i následné užívání.


roubenka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Dekwood

Rozhodli jste se, že chcete roubenku? Výborně! Teď je třeba se zamyslet co od své roubenky očekáváte. Vše nejspíš začne architektonickým návrhem. Víte, jak by měla vaše roubenka vypadat. Dáte přednost tradičnímu návrhu, který například bude vycházet i ze znaků okolní zástaby? Nebo se vydáte svou cestou a sníte o moderní roubence podle zcela vlastních představ? Už v této fázi může hrát významnou roli jaký roubený systém následně zvolíte.

Po architektonickém návrhu nastane další fáze a to projektová příprava. Zde je potřeba si ujasnit, jaká technická specifika by měla vaše roubenka splnit. Že nevíte? Nevadí, od toho tu jsou projektanti a technici, kteří mají dostatek zkušeností a vše vám vysvětlí.

Pokud ale chcete mít náskok a vědět o čem se mluví, seznamte se předem s rozdíly a především s výhodami a nevýhodami jednotlivých konstrukčních systémů roubených stěn.

Roubenka z tradičního rostlého dřeva 

Volba materiálu je naprosto klíčová a máte prakticky dvě možnosti. Tradiční dochované roubenky mají roubení jisto jistě poskládané z rostlého nesušeného dřeva. To znamená, že trám na roubenku tvoří jeden masivní kus dřeva z opracovaného kmene stromu.

Vlivem vnitřního napětí ve dřevě a změnou vlhkosti však dochází k pohybu dřeva přímo v konstrukci. Je tedy třeba počítat s tvarovými změnami a vlivem seschnutí a zatížení vám může stavba klesnout i o 15 cm na jednu výšku stěny. Na to je třeba myslet vždy a nezapomeňte, že dřevo má tvarové změny v každém směru jiné.

Bude vás zajímat: Rozměrové změny srubů a roubenek

Řešením je technologická přestávka, kdy si stavba takzvaně sedne. Druhá možnost je použití tzv. rektifikačních šroubů, kterými můžete celou konstrukci spustit. Dobrá zpráva je, že po určité době se změny stabilizují.

Tradiční technika opracování rostlého dřeva obvykle probíhá přímo z kulatiny na stavbě. To je však časově náročné. Další a mnohem praktičtější je přesně opracování na CNC obráběcích centrech.

Sušené lepené BSH hranoly jsou tvarově stabilní

Naproti tomu moderní roubení lze vyřešit pomocí lepeného sušeného řeziva ve formě BSH hranolů. Tyto hranoly o celkové tloušťce nejčastěji 240 mm, jsou lepené ze dvou nebo více lamel. Jednotlivé lamely jsou vysušené na 12 % a v podélném směru se nastavovují zubovým spojem. Zubové spoje jednotlivých lamel se v délce vždy překrývají.

Čtěte dále: Moderní roubené domy z lepených hranolů

Hlavní výhodou BSH hranolů je jejich tvarová stabilita. Není potřeba řešit sedání stavby, protože změny jsou jen minimální v jednotkách milimetrů. Standardní délka BSH hranolu je 13 m, to však ale není žádné omezení pro návrh. Také riziko napadení dřevokaznými škůdci je mnohem nižší.

Hranoly se standardně dodávají v pohledové kvalitě a opracování probíhá na CNC obráběcím centru. Na stavbě pak stačí očíslované trámy pouze složit.
Právě z BSH hranolů můžeme sestavit různé varianty konstrukcí, které moderní roubenky technologicky posouvají mnohem dál.

1) Jednoduchá stěna s mezerou (podélnou spárou)

Stěna je možné vytvořit rostlým dřevem nebo lepenými BSH hranoly. Trámy jsou v nároží spojeny nejčastěji tzv. na rybinu a podélná spárá mezi trámy se nechává volná v šířce nejčastěji 30 až 50 mm. Tato spára může být následně vyplněna tepelnou izolací z ovčí vlny nebo technického konopí. Zakrytí spáry je obvykle řešeno zalištováním, vloženým perem a drážkou, nebo speciální omítkou.

Splnění požadavků na Průkaz energetické náročnosti budovy je třeba vždy konzultovat přímo na daném stavebním úřadě, protože stěna jako taková nevyhoví požadavkům. Lze to řešit přidanou izolací v krovech, aby se zvýšila celková hodnota obálky budovy. Případně roubenku povolit pouze jako rekreační objekt pro dočasné bydlení.

Fotogalerie: Sruby a roubenky, které se vám budou líbit

2) Jednoduchá roubená stěna na pero a drážku 

Tento systém roubení je už složen výhradně z BSH hranolů, které se skládají na sraz bez podélné spáry. Hranoly jsou opatřeny ze shora perem a zespoda drážkou, aby do sebe zapadaly. Pero je vysoké přibližně 10 mm a mezi drážkou a perem se nechává drobná mezera pro vložení utěsnění. Z estetického hlediska je možné provedení frézování vnější hrany trámů.

Jelikož se opět jedná o tloušťku stěny okolo 240 mm obvykle bez dodatečné izolace, je třeba se podobně jako v předchozím případě seznámit s podmínkami k povolení stavby na příslušném stavebním úřadě.

3) Jednoduchá roubená stěna s vnitřní izolační-instalační předstěnou

Z venku stále vidíme trámy a roubený nárožní spoj. Uvnitř je však roubení opláštěno předstěnou a nejspíše pohledově skryto za deskovým materiálem. Výhodou však je přidaná izolace, která se nachází v předstěně a také možnost vedení elektroinstalací a dalších rozvodů. Konstrukci lze i otočit a mít pohledové roubení uvnitř a z exteriéru zateplenou fasádu, tím se však připravíme o pohled na typický nárožní spoj.

4) Dvojité roubení 

Jestliže se nechcete vzdát pohledového roubení ani na jedné straně a přesto si zachovat tepelně technické požadavky v normě, je pro vás řešení dvojité roubení. 

Jedná se o dvě roubené stěny oddělené mezerou, do které se vloží izolace nejlépe s nižším difuzním odporem (dřevovláknitá deska, vata, apod.). Celková tloušťka stěny se pohybuje okolo 300 mm a roubené stěny mohou být stejné nebo rozdílné tloušťky. Systém je sice difuzně otevřený, řešení ale není z hlediska tepelně vlhkostních parametrů ideální. Jednak hrozí riziko kondenzace vodní páry na vnitřním povrchu vnější stěny a dále je velmi problematicky řešitelné dlouhodobé zajištění vzduchotěsnosti celé konstrukce.

Někomu by také mohlo vadit, že vnější roubení není tak masivní, což je znát hlavně na vzhledu nárožního spoje. Oproti většímu profilu trámu, bude tento nárožní spoj vypadat drobnější. Vnitřní nárožní spoje jsou řešeny čepováním.

5) Roubení v kombinaci s CLT panelem aneb pasivní roubenka

Největší novinkou v oblasti roubených staveb je konstrukční systém, který kombinuje roubenou stěnu s vrstvenými CLT panely. Z vnější strany domu to je klasické pohledové roubení, uvnitř vložená izolace s elektroinstalačními rozvody a v interiéru pohledový CLT panel.

Čtěte více o CLT panelech: Vrstvené masivní panely, které voní dřevem

V porovnání s dvojitým roubením jsou v této skladbě vyřešeny problémy s kondenzací a vzduchotěsností obvodové konstrukce. Vzniká tak propojení tradiční roubenky a moderní pojetí interiéru. Otázkou však zůstává cena, která se u tohoto systému může pohybovat ve vyšších částkách. 

Vybrali jste si konstrukční systém pro svou roubenku? Napište nám do diskuze váš názor na nové systémy roubených skladeb.

Vydáno dne:
18.03.2018

Photocredit: Dekwood

3

Fotogalerie: 100+ srubů a roubenek, ve kterých chcete bydlet (aspoň na víkend)

Sruby a roubenky ukazují krásu pravého dřeva. Najděte si v galerii tu, ve které byste chtěli strávit pohodový víkend vy... Číst více →



Adršpašské skály a jejich nejkrásnější roubenky (tip na výlet)

Hledáte tip na výlet? Adršpašské skály jsou jedním z nejkrásnějších míst v ČR. V naší fotogalerii si můžete prohlédnout roubenky v nádherné přírodě... Číst více →



Hamousův statek: Unikátní roubenka, která neztratila své kouzlo

Plánujete výlet v okolí hradu Křivoklát? Hamousův statek je krásně dochovaná roubenka ve Zbečně, kterou určitě nesmíte minout... Číst více →



Roubená sluneční kancelář

Roubenka srdcem firmy? Výrobce čajů a biokoření Sonnentor pojal přestavbu kanceláří dosti netradičně. Inspirujte se galerií roubené zasedací místnosti... Číst více →



Replika roubenky v Orlických horách: Podaří se vám najít alespoň 10 rozdílů?

Nová konstrukce roubenky byla navržena tak, aby splňovala současné požadavky na bydlení a zároveň respektovala původní vzhled. Podívejte se na celý průběh rekonstrukce, která se nevidí každý den... Číst více →



Roubenka z Vultureni: jak ožívají staré dřevostavby v Rumunsku?

Rumunští architekti dokazují, že roubenky ještě nepatří do skanzenů. Může z nich být i velmi moderní a stylové bydlení. Podívejte se ve fotogalerii... Číst více →



Jak se žije v tradičním malém domku nad pláží, kde migrují velryby?

Pozorovat z terasy migrující velryby nebo pasoucí se losy můžou obyvatelé malého tradičního domku, který stojí nad pláží nejvýchodnějšího kanadského ostrova... Číst více →



Unikátní srub z obrovských ručně opracovaných klád

Líbí se vám tradiční sruby z obrovských ručně opracovaných cedrových klád? Jeden stojí ve Skotsku a vy si ho můžete prohlédnout v naší fotogalerii... Číst více →



Srub, který nadchne i milovníky pohodlí a luxusu

Srub nemusí být jen skromné obydlí pro zálesáky. Existují i velmi luxusní sruby, jako třeba ten novozélandský, který můžete navštívit díky našemu článku... Číst více →



Kouzelné sruby a roubenky: Jak je poznat a v čem se liší?

Naučte se rozeznat srub a roubenku s naším průvodcem. Nejkrásnější a nejzajímavější z nich najdete v obsáhlé galerii... Číst více →