HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pan Josef o rekonstrukci svépomocí: Když se toho nebudete bát, výsledek bude fantastický

Manželé Pavla a Josef mají s dřevostavbami bohaté zkušenosti. Dříve bydleli v moderní dřevostavbě, nyní mají roubenku. Budování je jejich koníčkem a proto se pustili do dalšího projektu, a to do rekonstrukce staré chalupy, kterou kompletně přestavěli a dali jí také vzhled tradiční roubenky. Jejich citlivý přístup k rekonstrukci, který je bezpochyby dán jejich láskou k přírodě a přírodním materiálům, se odráží v celé stavbě i jejím okolí. Přesvědčte se sami a přečtěte si rozhovor s panem Josefem o tom, jaké jsou jeho zkušenosti s rekonstrukcí svépomocí.


Rekonstrukce chalupy svépomocí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef Hlávko

Rozkošná Rozkoš

Zrekonstruovaná chalupa leží v podhůří Orlických hor, hned u vodní nádrže Rozkoš. Odtud má stavba také své krásné jméno. Kompletní rekonstrukce původní stavby se opravdu povedla, jak se můžete sami přesvědčit v naší fotogalerii. Pan Josef nám ochotně odpověděl na několik otázek ohledně celého stavebního procesu.

Josefe, s jakým záměrem jste starou chalupu kupovali?

V minulosti jsme už postavili jednu novostavbu – roubenku Rozkoš, kterou jsme původně stavěli za účelem pronájmu. Posléze jsme se do ní ale zamilovali tak, že jsme ji už neopustili a žijeme v ní. Záměru pronájmu jsme se ale nevzdali a čistou náhodou se nám podařilo zakoupit starou chalupu, kterou jsme přestavěli do stylu tradiční roubenky s vnějším i vnitřním obkladem ze dřeva.

Pět nejoblíbenějších roubenek z Čech a Moravy

Máte k dřevu a dřevostavbám nějaký vztah už z dřívější doby?

Ano určitě, můj první i druhý dům byly dřevostavby. Ale jak jsem už říkal, roubenka nás se ženou naprosto nadchla a zamilovali jsme si tento typ obydlí, kde člověk vidí a cítí dřevo na každém kroku.

Jak stará byla původní chalupa?

Objekt byl postaven v roce 1993, my jsme jej zakoupili na počátku roku 2019. Rekonstrukci jsme provedli s láskou a s citem k jejímu okolí. Hlavní důraz jsme kladli na přírodní materiály a především pak na to, aby se v ní příjemně pobývalo.

Měli jste na rekonstrukci firmu, nebo jste ji dělali svépomocí?

Stavbu jsme rekonstruovali svépomocí, pomáhali nám s ní tři kamarádi. Další kamarád truhlář zase dělal dle našich návrhů vše ze dřeva – obklady, kuchyni a dveře. Podlahy a další drobné úpravy jsem dělal sám.

Kouzelná venkovská kuchyně – 7 tipů, jak vytvořit autentickou atmosféru venkova

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Novela stavebního zákona má posvíceno na černé stavby. Jaké budou postihy?

Rekonstrukcí prošla celá stavba, nebo jen některé její části?

Víceméně celá. Rekonstrukcí došlo ke znovuobnovení roubeného dřevěného obkladu a kompletní změně interiéru, doplnění druhé koupelny a vybudování komínu a krbových kamen včetně kamenného obkladu. Dále došlo k rekonstrukci sklípku pod chaloupkou na vinný sklep a přebudování garáže na relaxační místnost se saunou. Také zahradu jsme kompletně obnovili, aby doplnila a oživila toto vesnické obydlí.

Nastaly během rekonstrukce nějaké problémy?

No zřejmě největší problém nastal, když jsme měnili okna a zjistili, že izolace je takřka pryč a je úplně zlikvidovaná od kun. Nakonec jsme oslovili specializovanou firmu, která musela odkrýt celou střechu, vyměnit parozábranu a kompletně nafoukat novou izolaci. Dokonce i dodavatel této izolace si velkou zkázu od těchto zvířat přijel osobně zdokumentovat. To byl, přiznávám, velký zářez do naší peněženky. Nicméně nyní víme, že je chalupa izolačně naprosto v pořádku.

Jak dlouho rekonstrukce trvala?

Zhruba 6 měsíců.

Rodinný dům k nastěhování za 6 měsíců

Jaká je dispozice vaší chalupy?

V přízemí je společenská místnost, selská ložnice, koupelna se sprchou, WC a kuchyň. V podkroví jsou dvě ložnice, dětský koutek a koupelna s vanou a WC, na chodbě ještě dvě plnohodnotné postele brané jako přistýlky.

Jak je vyřešeno vytápění?

Topení jsme nechali původní, tedy v přízemí akumulační kamna a v podkroví přímotopy. Doplnili jsme je dálkově řízenými wifi termostaty, postavili komín a dodali krbová kamna. Nejoblíbenější typy akumulačních kamen si včetně cen můžete srovnat zde.

Kachlová a krbová kamna – inspirace pro kachle a obložení

S čím jste po rekonstrukci nejvíce spokojeni?

Nejvíce jsme spokojeni s reakcemi rekreantů, jejich recenzemi a tím, že se jim u nás moc líbí. Dělá nám to obrovskou radost a naplňuje silou na další podobné projekty.

A je naopak něco, co byste nyní udělali jinak?

Co se týče rekonstrukce snad ani nic, jen nás trochu trápí schodiště, které je poměrně úzké, ale bohužel s tím se nedalo nic dělat. Bereme to trochu jako daň za to, že se předělával starší objekt.

Je něco, co můžete poradit našim čtenářům, kteří se sami chystají rekonstruovat?

Hlavně se toho nebát, protože výsledek bude určitě fantastický. Vždy je dobré spolupracovat s odborníkem, který v zásadních věcech poradí a navrhne řešení. My máme štěstí, že takového člověka známe. Je jím náš přítel Vašek, který je již dlouhá léta v penzi, ale vždy přijde s něčím, co nám pomůže. Za jeho odborné rady jsme vždy velmi vděční a touto cestou mu chceme za vše moc poděkovat. A čtenářům přejeme hodně sil, stojí to opravdu za to.

Moc děkujeme panu Josefovi za rozhovor a jeho zkušenosti.

Máte rádi články s DIY tematikou, tipy pro kutily a návody na výrobu svépomocí?

Zadejte svůj e-mail a my Vám dáme vědět vždy, když vyjde nový. Už tak o žádný nepřijdete.

E-MAIL
ULOŽIT
Pozn.: Kliknutím na tlačítko ULOŽIT udělujete souhlas se zpracováním a uchováním Vaší e-mailové adresy za účelem zaslání informace o novém dílu tohoto seriálu.


Vydáno dne:
28.08.2020

Photocredit: Josef Hlávko

6

Rekonstrukce dřevostavbou – do staré stodoly vložili jeřábem novou dřevostavbu

Článek o tom, že od ruiny k moderní dřevostavbě vede krátká cesta... Číst více →



Fotogalerie: 100+ srubů a roubenek, ve kterých chcete bydlet (aspoň na víkend)

Sruby a roubenky ukazují krásu pravého dřeva. Najděte si v galerii tu, ve které byste chtěli strávit pohodový víkend vy... Číst více →



Rekonstrukce zapomenuté maringotky: Kolik stojí a jak na to?

Máte starou maringotku, se kterou nevíte co dál? Toužíte po víkendovém místě v přírodě bez starostí? Načerpejte inspiraci na rekonstrukci maringotky v galerii... Číst více →



Replika roubenky v Orlických horách: Podaří se vám najít alespoň 10 rozdílů?

Nová konstrukce roubenky byla navržena tak, aby splňovala současné požadavky na bydlení a zároveň respektovala původní vzhled. Podívejte se na celý průběh rekonstrukce, která se nevidí každý den... Číst více →



Rekonstrukce bytu ušitá na míru modernímu muži

Rekonstrukce bytu v Sao Paulo je ukázkou toho, jak lze vytvořit originální a moderní bydlení na malém prostoru, které respektuje svého majitele... Číst více →



Fascinující rekonstrukce dřevostaveb, které pamatují dobu katedrál

Staré dřevěné sýpky dnes zemědělci nepotřebují. Naštěstí jim architekti našli jiné využití a zachovali tím ukázku řemeslného umu starých mistrů tesařů... Číst více →



Památkově chráněná palírna ožila, a to díky dřevěné rekonstrukci

Rekonstruovat starý a památkově chráněný objekt vyžaduje víc než jen čas a energii. Zapotřebí je hlavně cit a respekt. Podívejte se na jednu zdařilou rekonstrukci palírny v norském Ferstadu... Číst více →



Postavili si chatu k trvalému bydlení – je to roubenka z lepených hranolů

Zrekonstruovaná chata slouží k trvalému bydlení tříčlenné rodině poblíž Hradce Králové. Jak probíhala stavba a jak se jim v zahrádkářské oblasti žije?.. Číst více →



Pět nejoblíbenějších roubenek z Čech a Moravy

Víte, jak vypadá pět nejoblíbenějších roubenek v Česku? Jsou mezi nimi moderní i tradiční stavby. Prohlédněte si je a inspirujte se... Číst více →



Jako z pohádky: do Norska nejenom za krásnou přírodou

Vikingské kostelíky a staré sruby a roubenky si pamatují mnohé. Podívejte se do naší fotogalerie a nechejte se vtáhnout do pohádky... Číst více →