HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Výhled z domu v Jizerkách je legální extází. Tom a Kuba stvořili božské místo za 1,5 mil

Tomáš a Kuba – kluci z Jablonce nad Nisou, kteří se chopí každé příležitosti. Za 1,5 milionu si postavili celoročně obyvatelnou chatu na krásném pozemku. A jednou stavbou to nekončí. Tito sympaťáci mají našlápnuto na další tiny house. Nahlédněte s námi dovnitř a nadechněte se Jizerských hor.


Výhled z domu v Jizerkách je legální extází. Tomáš s Kubou vytvořili božské místo
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jizerské domky (se souhlasem)

Proč jste se do projektu vůbec pustili?

Oba jsme podnikaví, máme rádi sport, hory a přírodu, a to nám vnuklo myšlenku nějaké útulné chajdy na hezkém místě. Trocha googlování nás pak přivedla k touze po prvním tiny housu. Bylo to na konci roku 2019. Dnes je možnost si tiny house pronajmout a užít si tak božský výhled.

Fotogalerie:

i Foto: Jizerské domky (se souhlasem)

Dnes je těžké zaujmout designem. Kde jste se inspirovali?

Dnes se již s tiny housy roztrhnul pytel a během covidu se stavěl jeden za druhým. Ještě 3 roky zpátky nebyly možnosti zdaleka tak široké. My jsme s návrhem oslovili kamaráda. Je to sympaťák a člověk na správném místě.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

No a se samotným názvem tiny housu nám dost pomohlo zvolené místo. Hned za domkem je myslivecký posed. :) Domek se jmenuje Neposeda.

A co konstrukce? Jaké materiály jste použili?

Konstrukce je tvořena z KVH hranolů a překližky. V interiéru byly použity smrkové palubky s ochranným nátěrem a podlaha je dubová, třívrstvá. Exteriér je pak z fasádních prken sibiřského modřínu.

  • Aktuální cenu KVH hranolů zjistíte zde.
  • Ceny dřevěných palubek si můžete srovnat tady.
  • Podívejte se na aktuální ceny modřínových prken zde.
  • Tiny domek stojí na homologovaném podvozku.
  • Na izolaci byla zvolena ovčí vlna.
  • Zastřešení je řešeno trapézovým plechem.

Kolik jste do tiny housu už investovali?

Od počáteční představy o rozpočtu jsme se samozřejmě posunuli mnohem dál a do domku stále investujeme. Ať už do různých zlepšováků nebo prostředí kolem. Aktuálně jsme utratili už 1,5 milionu korun.

Lokalita je úžasná. Měli jste při výběru nějaká kritéria?

Zpočátku jsme měli hodně zkreslené představy o ideálním místě. A přitom je to to klíčové. Sehnat hezké místo s možností umístění domku je obtížné. Nakonec jsme měli štěstí a domek je na rodinném pozemku v obci Haratice. Neskromně si troufnu říct, že toto místo s výhledem je fakt bomba. :)

Řešili jste při návrhu a plánování nějaké komplikace?

Komplikace se dostavily až během provozu. Domek není napojen na žádné inženýrské sítě, a tak jsme řešili různé vychytávky, jak zajistit bezproblémový celoroční provoz. S tím nám pomáhal zase náš druhý kamarád, elektrikář ze sousední vesnice. Podařilo se mu třeba vyvinout elektrocentrálu ovládanou z mobilního telefonu, což je unikát.

Čím je váš domek unikátní? Proč by stál za něčí návštěvu?

Pokud chcete hodit za hlavu starosti všedních dní a vypnout na klidném a krásném místě, tak tohle je ta správná volba!

Jak jste vyřešili malý prostor a návrh dispozice?

Podlahová plocha je necelých 13 m2, zde jsme pro rozměry limitováni homologací podvozku. Uvnitř domku máme spací loft, gauč, kuchyňskou linku s dvouplotýnkou, kamínka, vestavěnou lednici a v koupelně pak WC se sprchovým koutem.

V tiny housu do sebe všechno perfektně zapadá. Podívejte se na více fotek interiéru ve fotogalerii.

Jak dlouho probíhal proces od návrhu až po finále?

Celý proces od první konzultace až po uvedení domku do provozu nám zabral víc než rok.

Jak máte vyřešený systém vytápění a chlazení?

  • Vytápění domku je plynové včetně ohřevu vody, přičemž je plyn na vytápění a vaření čerpán z propanových lahví.
  • Vodu bereme z externí kubíkové nádrže, kam vodu pravidelně zavážíme.
  • Co se týče odpadu, tak separační WC odděluje tekutou a tuhou složku. Tekutá část včetně odpadních vod míří do kořenové čističky a tuhou část kompostujeme.
  • Elektřina je brána ze solárních kolektorů a ukládá se do baterií. Drtivou většinu roku jsme s elektřinou soběstační. V zimním období je to však složitější – dny jsou krátké a když je delší čas ošklivo, tak si musíme vypomoct elektrocentrálou, která baterie dobije.

Takový projekt byl vaší premiérou. Udělali byste dnes něco jinak?

Jasně. Máme již nějaké zkušenosti, nedostatky a detaily ladíme za pochodu. A vlastně i tak trochu znovu na začátku jsme, protože aktuálně se dokončuje náš druhý domek, který bude větší a propracovanější.

Byl pro nás náročnější spíše provoz. Zde jsme se potýkali se zamrzající vodou, výpadky proudu nebo nedostatkem vody. Všechno se nám naštěstí podařilo různými vychytávkami vyřešit.

Názor redakce

Tomáš a Kuba se trefili do černého při tvrzení, že se (nejen) v Česku s tiny housy tzv. roztrhnul pytel. Spousta lidí v sobě v době pandemie objevilo kutilského ducha. Nebojte se nových projektů. Budete-li opravdu chtít, výsledek máte již z 95 % úspěšně za sebou. Podobě jako právě Tom s Kubou, kteří dokázali vytvořit přímo božskou atmosféru v horách. Dáváme palec nahoru.

Co byste vzkázali lidem, kteří zvažují podobný projekt?

V současné době vidíme, že podobných projektů je velká spousta. Nabídka domku na klíč nebo zkušenosti a rady jsou na internetu snadno dohledatelné. Největší úskalí vidíme v umístění a zde jsme limitováni legislativou a příslušnými stavebními úřady. Proto bychom doporučili se prvotně zaměřit na vhodné místo.

Očekávání vs. realita. Jste s výsledkem spokojení?

Jsme maximálně spokojení! Neposedou už prošla řada návštěvníků a vždy nás zahřeje u srdíčka, když si čteme návštěvní knihu s obrovskou spokojeností a chválou.

Velice děkujeme Tomovi a Kubovi za rozhovor a přejeme spoustu úspěchů s jejich stylovým tiny housem.

Vydáno dne:
05.12.2022

Photocredit: Jizerské domky (se souhlasem)

2

Stylový tiny house, který majitelka získala díky televizní show

Moderní stylový tiny house ve tvaru L se skládá ze dvou částí: hlavního domu na pevných základech a přívěsu, který může kdykoliv odjet... Číst více →



Tři kamarádky se vrhly do investice za 800 tisíc – postavily si svépomocí tiny house u Pelhřimova

V Pelhřimově stojí kouzelná maringotka, která ukrývá krásný příběh tří kamarádek. Podívejte se na malý tiny house vyrobený svépomocí v naší fotogalerii... Číst více →



Modulový tiny house umí nabídnout i prostorné bydlení

Okouzlily vás originální modulové domy? Pojďte se s námi podívat do Holandska, kde stojí hned několik takových unikátních domků různých velikostí... Číst více →



Tiny house na Vysočině s rustikální fasádou z modřínových fošen postavil kompletně svépomocí

Úžasný tiny house s koupacím sudem na Vysočině je téměř hotový, chybí už jen ohrada s alpakami. Podívejte se na fotky z výstavby tiny housu i úžasný finální výsledek... Číst více →



Celoroční modulové domy jsou hitem – v čem je tiny house jedinečný a kolik stojí?

Bydlení v malých modulových domech – jak je to se stavebním povolením a co vše ukrývá tento tiny house pro celoroční plnohodnotné bydlení?.. Číst více →



Mladá rodina postavila tiny house za minimální náklady, nyní jim sám vydělává peníze

Mladý pár se vrhnul do investice a postavil si malý rekreační tiny house, který nyní pronajímá. Cestou jsme naráželi na samé překážky, tvrdí majitelka... Číst více →



Zvládli jsme si sami postavit malý dům a bylo to nečekaně super, říkají majitelé

Barbora a Tibor si postavili svépomocí malý dům, ve kterém se rozhodli žít, dokud se ji nenarodilo dítě. Přečtěte si jejich příběh v článku... Číst více →



4 způsoby, jak si levně a legálně postavit minidomek

Láká vás bydlení v malém domku? A co si ho postavit vlastníma rukama? Máme pro vás pár tipů, se kterými bude stavba tiny housu hračka... Číst více →



Mladí hokejisté z Jihlavy vlastnoručně přestavěli maringotku za 90 tisíc na moderní dům

I s minimem zkušeností lze přestavět maringotku na parádní moderní tiny house. Podívejte se na povedenou rekonstrukci Ondry a Davida... Číst více →



Farmář Pavel ušetřil za stavební pozemek a luxusní chatu postavili na skalním výběžku

Farmáři Pavel a Hana si postavili krásný tiny house na jejich BIO farmě. Jak to šlo s úřady a získáním stavebního povolení, když stavěli na skále?.. Číst více →