HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Petr se Zuzkou našli cestu jak vyzrát nad inflací. Podělili se o svou zkušenost

Na hranicích mezi Olomouckým a Pardubickým krajem postavili Petr se Zuzkou jeden z nejluxusnějších mobilních domů u nás. Stavbu na podvozku z roku 1984 zrealizovali svépomocí, čímž nejen ušetřili nemalé peníze, stavbu nabídli i k pronájmu. Stala se tak zdrojem pasivního přijmu, který příjemně kompenzuje rostoucí životní náklady způsobené inflací. Petr se Zuzkou si příběh nenechali pro sebe a rozhodli se o něj podělit také s našimi čtenáři.


Levné bydlení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Petr Ceh, Zuzana Pašková (se souhlasem)

Pane Petře, kde to celé začalo?

Už během našeho pobytu v Norsku, kde jsme strávili minulý rok, jsme věděli, že tiny house je něco, co musíme mít! Hned po návratu do Česka jsme proto koupili starý sběrací vůz a svépomocí jej s kamarády přestavěli k nepoznání. Náš tiny house se nachází v ohradě u koní, s výhledem na hřebeny, nedaleko u Dolní Moravy.

Fotogalerie:

i Foto: Petr Ceh, Zuzana Pašková (se souhlasem)

Jakou jste zvolili konstrukci pro stavbu domu?

Zvolili jsme difuzně uzavřenou dřevostavbu ze smrkových hranolů, se 120 mm izolací, která má z venku opláštění z OSB desek a na tom odvětranou fasádu z modřínových prken. S tímto řešením jsme spokojeni, neboť při první zimě, kdy více jak 4 dny bylo pod -10 °C, jsme naměřili uvnitř +1 °C.

Kolik aktuálně stojí tyto stavební materiály?

  • Cenové srovnání sušených smrkových hranolů najdete zde.
  • Aktuální cenu izolačních materiálů zjistíte zde.
  • Srovnání cen OSB desek mezi jednotlivými prodejci si můžete udělat zde.
  • Podívejte se na aktuální ceny modřínových prken zde.

Dřevo jsme využili také pro konstrukci schodů, spacího loftu či konstrukci pohovky v téměř dvoumetrovém okně přes celou západní stěnu, jako v amerických filmech.

Jakou povrchovou ochranu dřeva jste zvolili? 

Palubky a také spousta dřevěných detailů je konzervováno a chráněno opálením s následnou aplikací včelího vosku, který podporuje vůni dřeva.

Opalování dřeva: levná povrchová úprava dřeva, která má životnost přes 50 let

Opravdu jste celý dům postavili svépomocí?

Ano, většinu prací jsme si dělali svépomocí. Jsme se Zuzkou oba poměrně manuálně zruční, ale neobešli bychom se bez kamarádů a rodiny, kteří jsou profíci v elektrice, svařování, pokrývání atd. Bez nich bychom to nezvládli a moc jim za to děkujeme. Veškeré důležité kroky stavby jsme konzultovali s místními mistry tesaři.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Chatu o šířce 4,8 m přestavěli i s omezeným rozpočtem na moderní domov pro čtyřčlennou rodinu

Jak dlouho vám zabrala výstavba?

Proces stavby byl naplánován na 2 měsíce (teď víme, že tato myšlenka byla dost naivní). Do snesitelné podoby jsme se dostali po cca 4 měsících a drobné dodělávky, jako např. lišta u okna atd., jsme dělali ještě nyní v zimě. Od poloviny března je tiny house návštěvníkům plně k dispozici.

Narazili jste na nějaké komplikace?

Největší komplikace nám přináší princip off-grid, tedy domek nezávislý na sítích, na kterém jsme tiny house postavili.

  • Elektrickou energii získáváme ze solárních panelů, která se ukládá do baterií a následně putuje do domečku na svícení či nabíjení. Museli jsme tím pádem hodně minimalizovat spotřebu energie.
  • Sporák máme na plynovou bombu, topíme si v kamnech.
  • Vodu máme z horského pramene (toaletu řešíme chemickým záchodem).

Solární panely ušetří 60 % energie na teplou vodu

Na tak malý domeček je to spoustu věcí, které se do něj musí vejít, a proto jsme museli využít každý centimetr naplno.

Podívejte se do fotogalerii na vychytávky, kterými mladý pár vyřešil úložný prostor.

Jak je řešené vytápění a chlazení v dřevostavbě?               

Vytápění je řešeno rustikálními litinovými kamny s ohnivzdorným sklem, které prostor velmi rychle vytopí.

Chlazení domečku je vyřešeno okny, která jsou situována tak, aby se při jejich otevření dostavilo potřebné proudění vzduchu. V případě vysokých teplot pomůže také ventilátor v koupelně.

Největším osvěžením je však horská sprcha v domečku s čerstvou vodou z Jeřábu (1003 m n.m.), která je údajně lehce radioaktivní, byť léčivá.

Jak velký je váš mobilheim? 

Samotná stavba nabízí plochu okolo 20 m2, zejména díky částečnému vytvoření druhého patra, které nabízí dokonalý spánek na manželské posteli, ze které můžete pozorovat hvězdy skrze střešní okno.

Co byste udělali znovu? Jakým chybám byste v budoucnu předešli?

Když se ohlédneme zpět, rozhodli bychom se určitě stejně, avšak mnohem více dané kroky promysleli, či konzultovali s odborníky. Teorie je jedna věc, ale až v praxi přijdete na to, že ne vše úplně naplňuje vaše očekávání.

Petr se Zuzkou radí

Je tady samozřejmě spousta věcí, na které přijdete až během výstavby. Pustíte se do předělávání, a to pak zvyšuje náklady a spoustu věcí komplikuje.

Na druhou stranu, pokud bychom se mohli podělit o určitou radu, tak by to byla hlavně motivace k činnosti. Nemusíte být nejzručnější kutil pod sluncem, co vyniká v technickém kreslení, a přesto to dovedete minimálně do stádia, že vám to bude dělat radost.

Plánujete v budoucnu další velké projekty?

Ano. Jít do tiny housu považujeme za jedno z nejlepších dosavadních rozhodnutí, které nás posunulo hodně dopředu. Velkou výhodou je i to, že nabyté zkušenosti využijeme právě při stavbě dalších projektů či budoucího rodinného domu.

Tři kamarádky se vrhly do investice za 800 tisíc – postavily si svépomocí tiny house u Pelhřimova

V čem je váš domek unikátní?

Náš tiny house je unikátní zejména tím, že vznikl na starém podvozku Horalu z roku 1984, což se dle našich dostupných informací zatím nikomu nepodařilo. Stavba našeho tiny housu je jedinečná asi zejména svým příběhem, kdy jsme se Zuzkou sami dva dokázali převážně svépomocí a s pomocí kamarádů zachránit zrezlý sběrací vůz před rozpadem na plácku u statku, a udělat z něj krásný malý domeček k bydlení.

Velice děkujeme Petrovi a Zuzce za poskytnutý rozhovor a přejeme jim hodně štěstí v jejich projektech!

Vydáno dne:
04.02.2023

Photocredit: Petr Ceh, Zuzana Pašková (se souhlasem)

0

Dokonalý mobilní domek k celoročnímu bydlení brázdí Francii

Jste milovníky mobilního bydlení? Potom si přečtěte náš článek o dokonalém mobilheimu, který poskytuje dostatek komfortu pro celoroční obývání... Číst více →



Jak vypadá mobilní domek, do kterého se pohodlně vejde rodina s malým dítětem?

Mobilheim, ve kterém bydlí rodina i s dítětem, je tak důmyslně řešený, že má každý z obyvatelů dostatek prostoru i soukromí. A ještě ubytují i návštěvu... Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 2: Podvozek

Stavba našeho tiny house na kolečkách pokračuje. V prvním díle jsme vše naplánovali a nyní můžeme začít stavět. Na řadě je podvozek... Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 3: Od stěn po střechu

Třetí díl našeho seriálu o stavbě mobilního domku je tady. Máme připravený podvozek a náš tiny house může začít růst do výšky... Číst více →



Tiny house, jaký jste ještě neviděli

Chtěli byste si pořídit nějaký neobvyklý tiny house na kolečkách? Co třeba se skleníkem a houpačkou jako pár v našem článku?.. Číst více →



Starý školní autobus, hasičské auto i přepravní kontejner posloužily jako základ pro minidomek

Starý přepravní kontejner, vysloužilý školní autobus, ale také podvozek hasičského auta, to jsou prostředky, které posloužily jako podvozek pro stavbu zajímavých minidomků. Prohlédněte si je zblízka... Číst více →



Co je to celoroční mobilheim? Je potřeba stavební povolení a na co dát pozor ze strany úřadů?

Zajímalo vás někdy, jak se bydlí v mobilheimu? Co to vlastně je a na co byste si měli dávat pozor v případě jeho celoročního využívání?.. Číst více →



4 způsoby, jak si levně a legálně postavit minidomek

Láká vás bydlení v malém domku? A co si ho postavit vlastníma rukama? Máme pro vás pár tipů, se kterými bude stavba tiny housu hračka... Číst více →