HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Marek postavil jeden z prvních kontejnerových domů v Česku. Stavba vyšla na 790 tisíc

Dnes zavítáme do Hranic na Moravě za sympatickým manželským duem a jejich moderním tiny housem. Marek s Luckou dokázali tento malý domek vytvořit z jednoho nového kontejneru (one way/first way) úplně sami za necelých 5 měsíců. Prohlédněte si kontejner v off-grid verzi za 790 tisíc Kč v našem článku.


Jeden z prvních kontejnerů v Česku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Marek P. (se souhlasem)

Marku, podle čeho jste si vybíral lokalitu umístění?

Priorita pro nás byl jižní svah, vlastní les a palouček v dosahu vodního zdroje (pramene). Samozřejmě velkou roli hraje i výhled, ale to pro nás nebyl rozhodující parametr. Důležité pro nás bylo nenarušit ráz krajiny, proto jsme volili spíše tmavší barvy s kombinací dřeva. Kontejner do vybrané lokality perfektně zapadnul.

Fotogalerie:

i Foto: Marek P. (se souhlasem)

Jak jste se vůbec dostal ke stavění z kontejnerů?

Tohle je celkem častá otázka. Základ je v tom, že už dlouho hledáme s ženou způsob, jak řešit náš pasivní příjem. Kontejner byla jen volba, která vše urychlila. Myšlenkou je ukázat lidem, co umím, a poskytnout svoje know-how dál. Nicméně tiny house byl odezvou na náš předcházející projekt.

Český průkopník postavil na Moravě rodinný dům z kontejnerů za 2,5 mil.

Jaký materiál jste potřeboval?

Základem je samonosný lodní kontejner HC40, do kterého jsou vyřezané otvory na okna a dveře.

Jakou roli hraje v projektu dřevo?

Dřevo považuji za skvělou kombinaci s kovem – aktuálně velice oblíbená a populární kombinace. Dřevěný obklad zjemní a zpříjemní vizuální vzhled kovové bedny. Dřevo jsme využili:

  • v případě terasy,
  • jako dekoraci u vchodových dveří,
  • u okenních rámů jako formu izolace a zamezení tepelného mostu mezi oknem a kovovým rámem.

Jelikož máme náš tiny house na kolech, terasa je vyklápěcí a tudíž je možné s celým domkem cestovat. V nepřízni počasí nebo při delším pobytu mimo domek slouží terasa také jako ochrana a zabezpečení.

Dělal jste si všechno svépomocí, nebo byla přizvána firma?

Cílem bylo dělat všechno svépomocí, ukázat že to není tak komplikované a že v mnohých z nás se skrývá duše kutila. Na pomoc jsem potřeboval vodaře a na zkompletování elektroinstalace elektrikáře.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Kolik jste do kontejnerového domu již investoval?

  • Cena veškerého materiálu vyšla na 600 tisíc korun.
  • Cena za technologie (fotovoltaika, nádrž na jímku a čistou vodu s filtrací) byla 190 tisíc korun.

Celková cena v off-grid verzi svépomocí je tedy 790 tisíc Kč.

Řešili jste v průběhu nějaké zásadní komplikace?

Návrh zabezpečila moje žena Lucka, projekt nám posléze nakreslil projektant. Asi největší zkouškou je pro nás úložný prostor. Samozřejmě jde o úhel pohledu – rodina z velkého domu, která chce tiny house na bydlení, má relativně velký problém. Ale pro studenta nebo mladou rodinu, která bydlí v garsonce, je to obrovský krok vpřed.

Jak velký je kontejnerový domek?

U volby izolace zevnitř musí počítat člověk s velikostí do 23 m2 (u nás velikostně 2+kk).

  • Malá ložnice (u nás dvoupatrová postel pro 4 lidi) zabrala 6,4 m2.
  • Obývací pokoj s kuchyní má 12,1 m2.
  • Dopřáli jsme si nadstandartní velikost koupelny, a sice 4,2 m2.

Jak dlouho trvala přeměna kontejneru na dům?

Vše začalo výběrem a koupí návěsu pod kontejner a posléze koupí samotného kontejneru. Od začátku až po přestěhování do naší lokality to trvalo 160 dní. Pokud bych měl předem seznam materiálu, který jsem si po čas stavby vytvořil, a vše předem nakoupil nebo objednal, viděl bych celý proces na větší dovolenou (2 a půl měsíce).

Kde vidíte možnosti úspor při stavbě z kontejnerů?

Prioritně bych vyzvedl časovou úsporu. Další nezpochybnitelnou úsporou je množství potřebných lidí na celou stavbu (stačí jeden).

Kde se dají v našich podmínkách sehnat lodní kontejnery?

Kontejnery se v poslední době stávají hodně atraktivním alternativním bydlením, proto v návaznosti na to vzniká spousta nových firem, které kontejnery překupují. Doporučuji zvolit firmy, které jsou na trhu delší dobu, umí zabezpečit převoz i jeřáb v dané lokalitě.

Doporučil byste koupi nového, nebo staršího kontejneru?

V otázce ceny záleží na stáří kontejneru. Dnes bych doporučoval k bydlení prioritně nové (one way/first way) kontejnery.

A z jakého důvodu?

  • Je jednodušší a bezpečnější řezat nový kontejner. Starý kontejner má často z velké míry deformované plechy a pro kutila začátečníka to může představovat nebezpečí úrazu (plechy jsou přepjaté a tudíž při řezání dochází k uvolnění obrovské energie). U nového se tomu vyvarujete.
  • U starého kontejneru je komplikované držet se roviny při aplikování izolace. U starého kontejneru je častokrát vyboulený plech z boku (kvůli nákladu a častým přeplňováním kontejnerů).

Pro koho je ideální takový typ domu?

Z vlastní zkušenosti znám mnoho lidí, kteří to mají jako dočasnou alternativu. Třeba jako přechodné bydlení po čas výstavby hlavního domu, nebo jako útočiště pro odpočinek v přírodě.

Taky je to dobrá a rychlá volba k pronájmu. Znám i případ, že je to jako startovací bydlení na pozemku u rodičů. Takže škála je opravdu široká.

Potřeboval jste stavební povolení? Jak je to s úřady?

Pokud se bavíme o kontejneru na kolech, z mého pohledu se nejedná o stavbu se stavebním povolením. Lze to definovat mnohými způsoby, ale ne jako stavba. Dle všech pravidel nejsem pevně spojen se zemí. Navíc s návěsem jde relativně dobře pracovat a domek přesouvat (samozřejmě je nutno splnit legislativu, mít platnou technickou a zaplacenou pojistku). Nicméně do plochy 25 m2 stačí oznamovací povinnost.

Jak máte vyřešený systém vytápění a chlazení?

V tomto případě to byla jasná volba – topení dřevem. Prostor je tak malý, že stačí opravdu malá kamínka (pořídili jsme tzv. Petry – u některých typů je i možnost využití na ohřev vody).

Tím, že jsme off-grid (bez napojení na sítě), používáme fotovoltaiku s bateriemi o výkonu 3 kW, takže využíváme elektřinu spíše na nejnutnější spotřebiče a rekuperaci vzduchu (využití nejen jako přísun čerstvého zahřátého vzduchu ale i jako forma vytápění technologií a vody, které jsou pod návěsem ve velkoobjemových kastlících).

Voda je zapojena tak, aby ze sběrné nádrže na dešťovou vodu prošla soustavou filtrů a je zpětně puštěna do oběhu (není pitná). Na pozemku je pramen, takže aktuálně není tiny house závislý na množství srážek.

Mikro tiny house nabízí na 18 m2 skvělou výbavu v klasické i off grid verzi

Jaká je podle vás předpokládaná životnost kontejnerového domu?

Kontejner je vyroben z tzv. Corten oceli (povětrnostně odolná ocel). Má několik ochranných vrstev a barvy, protože je navržen pro nepřízeň počasí pro přepravu po celém světe a také na odolnost proti slané vodě. V našich klimatických podmínkách bych počítal životnost na minimálně 100 let. :)

Je něco, co byste udělali jinak, kdybyste byl opět na začátku?

Kdybych byl na začátku, asi by mě potěšil seznam potřebného materiálu, ale proces stavby by byl stejný. Možná ještě vzhledem k počasí bych udělal saunu.

Chystáte se na další podobné projekty?

Aktuálně se dokončuje další stacionární tiny house, kde se použily jiné izolační materiály (levnější varianta) a kde je možnost napojit se na vlastní studnu a vlastní ČOV. Do konce prosince budeme mít pauzu a v lednu začínáme s přestavbou terénního Iveca 4×4 na off-grid karavan. 

Je něco, co byste vzkázali lidem, kteří zvažují podobný projekt?

Nebát se toho. Svařovat se dá naučit za 2 týdny a vzhledem k tomu, že je kontejner samonosný, není téměř co pokazit. Opravdu stačí odhodlání, výsledek se dříve či později dostaví. :)

Děkujeme Markovi za rozhovor a přejeme mu mnoho dalších úspěšných projektů.

Napište nám

Stavíte nebo rekonstruujete dům, chatu nebo tiny house? Podělte se o své zkušenosti i s ostatními čtenáři. Napište nám do redakce na adresu redakce@drevostavitel.cz, připojte krátký popis, několik fotek a inspirujte skrze Dřevostavitele i další stavebníky, kutily a nadšence.

Vydáno dne:
29.12.2022

Photocredit: Marek P. (se souhlasem)

11

Video: Luxusní dům postavený z ocelových námořních kontejnerů

Hledáte alternativní způsob bydlení? Zkuste třeba námořní kontejnery!.. Číst více →



Jak postavit tiny house na kolečkách svépomocí – Díl 2: Podvozek

Stavba našeho tiny house na kolečkách pokračuje. V prvním díle jsme vše naplánovali a nyní můžeme začít stavět. Na řadě je podvozek... Číst více →



Tiny house, který rozhodně nikdo nepřehlédne

Krásný tiny house na kolečkách, který přitahuje pozornost každého kolemjdoucího a na cestách je naprosto nepřehlédnutelný... Číst více →



Dům jako poskládaný z dřevěných krabic. Jak vypadá uvnitř?

V tomto domě nelze mluvit o klasickém rozvržení místností. Je tvořen z kvádrů či „kontejnerů“, které vyplňují celý vnitřní prostor. Jak takový dům vypadá v interiéru? A jak se to podepíše na soukromí obyvatel?.. Číst více →



Mobilní domy a stavební povolení

Chcete ušetřit? Plánujete stěhování do mobilního domu? V tom případě si v našem článku zjistěte, co je třeba udělat před jeho umístěním na pozemek... Číst více →



Kontejnerový dům se stal domovem 7členné rodiny s nízkými příjmy

Za pomoci levných materiálů se dá postavit finančně dostupný dům pro rodiny, které mají nízké příjmy a potřebují pomoc. Jak takové bydlení vypadá?.. Číst více →



Moderní rodinné domy a chaty z celého světa ukazují současné trendy v bydlení

Stavby, na které jen tak nenarazíte, jsou k nahlédnutí v naší fotogalerii. Jestliže vás zajímá, co je momentálně v trendu, přečtěte si náš nový článek o moderním bydlení... Číst více →



Video: Mini chata z obytného kontejneru – má luxusní interiér i výhledy

Obytný kontejner je skvělou nízkonákladovou variantou bydlení pro lidi, kteří nepotřebují velké přepychové domy. Podívejte se na krátkou video prohlídku obytného kontejneru na skalách... Číst více →



Levné modulové domy: čím se liší od dřevostaveb a opravdu se modulární dům z kontejneru vyplatí?

Líbí se vám modulární domky? Přečtěte si, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a prohlédněte si bohatou galerii modulových dřevostaveb... Číst více →



Mladá rodina postavila tiny house za minimální náklady, nyní jim sám vydělává peníze

Mladý pár se vrhnul do investice a postavil si malý rekreační tiny house, který nyní pronajímá. Cestou jsme naráželi na samé překážky, tvrdí majitelka... Číst více →