HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Rustikální kuchyně s nádechem staročeské atmosféry – co je pro ně typické a jak upéct tradiční chleba

Venkovské rustikální kuchyně a jejich kouzlo jsou velmi populární. Atmosféra tradičních kuchyní je na vzestupu a my vám dnes přinášíme bohatou inspiraci a přehled toho, co je pro ně typické. Mimo jiné vám prozradíme i recept na tradiční domácí chleba, jaký se pekl před tisíci lety. Nechte se vtáhnout do staročeského stylu bydlení.


Rustikální venkovská kuchyně inspirace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
ⓘ Foto: CS Chalupy (se souhlasem)

Jak vypadala stará česká kuchyně?

Každá staročeská kuchyně se pyšnila dominantní pecí nebo kachlovými kamny, která vytápěla chalupu, dalo se za nimi spát a pekl se v nich chleba, při slavnostech i koláče. Ve staré české kuchyni nesměl chybět džber s vodou, kožešina na zahřátí a dřevěná truhla na oblečení. Pokud se rodině lépe vedlo, měli i tzv. sádlák (kameninový hrnec) s dobře vyškvařeným sádlem.

Fotogalerie:

ⓘ Foto: CS Chalupy (se souhlasem), Ivana Hammerschmied, Antique Farmhouse, Renovar, viajar y vivir.

Tradiční i moderní rustikální kuchyně – inspirace

To, co dřív lidé vnímali jako běžné, dnes považujeme za retro. Proč se snažíme napodobit interiéry chalup a styl nábytku a doplňků našich předků? Pravděpodobně v nás tyto útulné interiéry vyvolávají příjemné pocity bezpečí, vzpomínky na dětství a prázdniny u babičky a dědečka. Čím dál víc tento venkovský a staročeský rustikální styl zejména v kuchyních vyhledáváme. A jak vlastně takové moderní pojetí tradičního chalupářského stylu vypadá? Nahlédněte do interiérů starých i nových českých chalup a roubenek a zhlédněte tradiční i moderní venkovské rustikální kuchyně. Inspirace na vás čeká ve fotogalerii.

Mohlo by vás zajímat: Chalupářský styl bydlení – český venkovský styl nejen na chatu a chalupu

Záclony do rustikální kuchyně

Jedním z typických vybavení světniček na chalupě bývaly záclony. I dnes se tento trend stále drží. Jaké vzory jsou populární pro venkovskou či rustikální kuchyni? Nejvíce oblíbené jsou klasické kostkované záclony do kuchyně v různých barvách – červená, modrá, zelená i černá. Občas jsou vidět i pruhované, puntíkované, květinové nebo zvířecí motivy. Hospodyňky si s oblibou sladí záclony také s ubrusem, podsedáky či prostíráním.

Kachlová kamna s pecí a pečení domácího chleba

Nedílnou součástí rustikální chalupářské kuchyně jsou i kamna, nejčastěji kachlová s pecí. Nechte se očarovat a omámit vůní koláčů nebo chleba, který se pekl téměř v každé takové chalupě. Navoďte si atmosféru a jeden takový chleba, podle receptu z dávných dob, si vyzkoušejte upéct v našich moderních podmínkách. Jak na to?

Jak připravit pec pro pečení?

Před samotným pečením bylo třeba roztopit v peci na pečení chleba, která byla dříve v každé chalupě, a pořádně ji vyhřát. Hospodyně naložila do pece velké množství naštípaného dřeva, jakmile shořelo, odstranila uhlíky a pec vymetla. Mohlo to trvat i několik hodin. Následně se do pece nasázely vodou potřené bochníky a čekalo se, až budou upečené. Po vyjmutí z pece se bochníky opět potřely vodou.

Kvásek a jeho příprava

Upéct dobrý chleba, aby všem v domě chutnal, to uměly opravdu jen dobré hospodyně. Důležité bylo večer před samotným pečením připravit kvásek. Ten se zakládal v díži a pravidelně se promíchával, postupem času se vzniklé množství (už těsto) převracelo a překládalo. Další den bylo potřeba vysypat moukou ošatky a vzniklé těsto vyválet, zpracovat a rozdělit do ošatek, kde ještě nějakou dobu kynulo (odpočívalo). Zpravidla se peklo šest chlebů naráz.

Domácí kváskový chleba, který se pekl před tisíci lety – recept:

  • 320 ml vlažné vody
  • 250 g pšeničné chlebové mouky
  • 150–250 g žitné chlebové nebo celozrnné mouky
  • hrnek hladké mouky na kvásek
  • 1/2 balíčku měkkého droždí nebo cca 5 g suchého droždí
  • 1,5 lžičky soli
  •  2 lžičky kmínu

Postup přípravy:

  1. Nejdříve se z kvasnic, trochy vody a hladké mouky zaděláme kvásek a necháme ho vykynout.
  2. Smícháme mouku, kvásek do ní nalijeme, přidáme zbylou vodu a vymícháme těsto.
  3. Těsto zakryjeme a necháme znovu kynout, až trochu změkne (cca půl hodiny).
  4. Vytvarujeme bochník, posolíme a pokmínujeme a ještě necháme kynout cca 20 minut.
  5. Vložíme do vyhřáté trouby (pece) a pečeme, až je kůrka tmavá a křupavá.

Správná atmosféra rustikální kuchyně

Vůně se line vaším domem, vy se můžete klidně posadit v kuchyni u stolu a zakousnout čerstvý domácí chléb. Nechte se unášet jeho lahodnou chutí, vnímejte jeho horkost a čerstvost. Poklidnou atmosféru využijte a podívejte se na inspiraci rustikálních kuchyní v naší bohaté fotogalerii. Dobrou chuť!

P.S. Řešíte stavbu domu, rekonstrukci nebo vybavení? Stáhněte si zdarma volnou vstupenku na veletrh FOR ARCH 2022


Líbil se Vám tento článek? Kupte redakci kávu! Stačí poslat SMS s textem KAFE na číslo 90211. Cena SMS je 39,- Kč. Děkujeme!


Vydáno dne:
03.08.2022

Photocredit: CS Chalupy (se souhlasem)

3

Mohlo by Vás zajímat: