HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

1,8 Kč za 1 kWh, zákaz topení dřevem a statisícové pokuty za neznalost zákona – to jsou zářezy z minulého týdne

Shrnuto, podtrženo, krátce, úderně a na rovinu – takové jsou zářezy a novinky z minulého týdne. Začal objasněním dezinformací, které se šíří napříč internetem ohledně zákazu plynových kotlů. Když už jsme u toho, slyšeli jste o zákazu topení dřevem? I na toto téma jsme se v průběhu minulého týdne více zaměřili. Taky jsme upozornili na jedno z nejlevnějších vytápění v Česku, které se stává čím dál tím více populárním. A to není zdaleka všechno. Koncem týdne jsme věnovali pozornost neznalosti zákona a tisícovým pokutám, které se mohou týkat každého z vás. Udělejte si dobrý čaj nebo kávu a jdeme na to.


Aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz, Pixabay

Luxusní materiál dokázal sehnat za „pár kaček“

Lumír si byl vědom toho, že pergola ze sibiřského modřínu a dřevostavba z KVH hranolů nebude to pravé ořechové pro jeho peněženku. A tak vyzkoušel slovenský modřín a kombinaci surového smrkového a borovicového řeziva. Na výsledku byste rozdíl nepoznali.

KVH hranoly a sibiřský modřín nahradil Lumír levnějším materiálem. „Vypadají stejně a ušetřil jsem statisíce,“ říká

Za málo peněz hodně muziky

Že neexistuje vytápění, které je zároveň levné, pohodlné a budete díky němu do velké míry soběstační? Omyl. Dřevěné pelety začínají být stále více vidět a je k tomu důvod.

Jedno z nejlevnějších vytápění je v Česku stále populárnější. 1 kWh za 1,8 Kč a téměř bez práce

Kde najdu pravdu?

Bohužel se stále častěji mezi lidmi šíří nepravdivé informace o různých zákazech a příkazech. Démonizovat Evropskou unii se bohužel stalo módou. Jenže ne vše, co se dočtete, je založeno na pravdě. Jako třeba některé informace o zákazu plynových kotlů.

Zákaz plynových kotlů se nechystá. Šířené informace nejsou pravdivé

I lenochům pokvete pšenka

Pokud toužíte po krásné zahradě, ale nemáte čas nebo zkrátka zapomenete tu a tam rostliny zalít, nemusíte házet flintu do žita. Samozavlažovací truhlíky odvedou práci za vás.

Opomíjený systém sám spolehlivě zalévá a hnojí rostliny. Stojí pár korun a hodí se všude

Bacha, aby vám na pozemku povolili stavět

Pokud máte stavební pozemek, rozhodně věnujte pozornost tomuto článku. Můžete totiž přijít o možnost na něm stavět. A to zcela v tichosti, aniž by měl někdo povinnost vás o tom osobně informovat.

Lidé mohou v tichosti přijít o své stavební pozemky

Typový dům týdne: Nový bungalov (4+1) pořídíte za 6 790 000 Kč na klíč

Zdá se vám cena vysoká? Co kdybychom vám řekli, že je její součástí i základová deska, garáž a vytápěcí systém, který si navíc můžete vy sami zvolit?

Nový 170m2 bungalov vzbudil nečekaný zájem. Nabídl garáž i základovou desku v ceně

Zákaz topení dřevem

A je to tady zase. Hrozivé poplašné zprávy, které straší tím, že si dřevem už jen tak nezatopíme. Kde se tyto fámy berou a jak je to s údajným zákazem ve skutečnosti?

Zákaz topení dřevem v krbových kamnech a vložkách. Mnoho Čechů žije ve velkém omylu

Topení je bezesporu tématem posledních let

A to nejen kvůli rostoucím cenám energií. Připravili jsme pro vás rozhovor se čtenářem, který pomocí chytrého systému doma dosahuje pokojové teploty v zimě i bez využití topení.

Topení vypnuté a doma 24 °C, zatímco venku je 0 °C. Promyšlený systém šetří majiteli peníze

Dál už ani krok

Žijete v přesvědčení, že na svůj pozemek nemusíte pustit nikoho, koho nechcete. Možná budete překvapení. Pokud zamezíte vstupu úřadům, můžete dostat pokutu až 50 tisíc korun.

Stavební úřad může přijít k vám domů na kontrolu. Pokud ho nepustíte dovnitř, hrozí pokuta 50 tisíc

Heč. Mám hezčí pergolu než ty

Tesař z Hradce postavil krásnou pergolu u domu, která nezaujala pouze nás a naše čtenáře, ale takřka každou návštěvu, která pod ní seděla. Pan Ladislav nám poskytl spoustu materiálu ke stažení, a tak si ji můžete postavit i vy.

Pergola u domu, kterou obdivuje každá návštěva. Tesař z Hradce poslal postup ke stavbě svépomocí + výkresy ke stažení

Neznalost zákona neomlouvá

Ale samozřejmě také platí, že jsme jen lidé a nemůžeme znát všechno. Některé věci je ale dobré si hlídat. Například větve, které přesahují z mého pozemku ven. Můžeme se vystavit riziku pokuty.

Pokuta až 100 000 Kč za větve přesahující pozemek. Neznalost zákona se může prodražit

A novým rekordmanem se stává…

Na trhu se objevil nový fotovoltaický panel, který se může chlubit rekordní účinností. Další inovace mohou udělat ze solární energie jednoho z předních hráčů.

Nové fotovoltaické panely překvapily rekordní účinností. Jejich pořízení se konečně začne vyplácet

Natřískaný přehled o tepelných čerpadlech

Přečtěte si vše o typech, dotacích i ceně tepelných čerpadel a zjistěte, jestli jsou pro vás tou pravou volbou nebo se vám hrubě nevyplatí.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda často bohužel nesplní očekávání zákazníků

Jee, ty máš hezký tulipány. Já chci taky

A můžete je mít. Tulipány se mají sázet na podzim, ale pokud jste tuto dobu zaspali, nevěste hlavu. Pokud jim dopřejete správné hnojivo, jistě jim to velmi pomůže a vykvetou vám už v létě. Jen pozor – využijete je pouze k ořezu.

Zaspali jste podzimní výsadbu tulipánů? Bohatý jarní záhon si můžete vytvořit ještě do poloviny dubna

Skleník za 5 000 korun? Ano, prosím

Pouštíte-li se do zahradničení a myšlenka mít na zahradě krásný viktoriánský skleník se vám líbí, podívejte se, který český prodejce jej nabízí nejlevněji na trhu.

Kvalitní skleník pořídíte už za 5000 Kč – aktuální přehled cen pro březen 2024

Vydáno dne:
31.03.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz, Pixabay

6

Veselé Velikonoce – 60+ inspirace na velikonoční výzdobu, vajíčka a dekorace
Velikonoce jsou obdobím plným jarních a velikonočních tradic. Je to také čas, kdy se zaměřujeme na zdobení našeho obydlí. Inspirujte se originálními nápady na velikonoční dekorace, vajíčka a výzdobu.

Vyvýšený záhon od A do Z – vše od založení až po pěstování domácí zeleniny
Vyvýšené záhony vypadají skvěle a šetří vaše záda při práci na zahradě. Jak založit vyvýšený záhon a co v něm pěstovat, se dozvíte v našem článku.

Stavební úřad odmítl zkolaudovat dům. Majitelé jsou zoufalí
Stačí malá chyba a člověk se může rázem dostat do velkých problémů. Možná to zní jako přehnané strašení na úvod, ale toto zlaté pravidlo platí nejen při řízení automobilu, ale i u veškerých stavebních procesů. Některé chyby jsou totiž jen velmi těžko řešitelné, ne-li dokonce úplně neřešitelné.

Nový portál pro stavební povolení slibuje úsporu 30 tisíc
Ministerstvo věří, že online stavební povolení půjde vyřizovat již brzy. Odborníci upozorňují na rizika.

Výdaje za vytápění lze výrazně snížit kombinací dvou systémů
V Česku je zvykem jít ode zdi ke zdi. Přijde novinka a všichni ji musí hned mít doma. Ale poté se zase postupně vrací k původnímu.

Nový stavební zákon děsí stavaře. Čekání na podpis v Bruselu může proces ještě více zkomplikovat
Zmatek, chybějící informace a mnoho nedostatků. Tak hodnotí stavaři nový stavební zákon, který nabyl účinnosti na začátku letošního roku.

V polovině března zasaďte topinambur. Je nenáročný na pěstování a už 1 hlíza zajistí silnější imunitu
Bohatá nutriční hodnota dělá z topinamburu velmi žádanou plodinu na českém trhu. Snese vlhko, sucho i mrazy do –30 °C. Na zahradě ho můžete mít i vy. Poradíme vám, jak na to.

Má globální oteplování vliv na účet za vytápění? Vývoj za posledních 25 let mluví jasně
V poslední době je globální oteplování zmiňováno stále častěji. Může být případný nárůst teplot takový, aby měl vliv na vytápění a následný účet za ně?

Velikonoční kvíz: Víte, co je to tatar a kde koledníci lijí na děvčata ledovou vodu?
Připravili jsme pro vás velikonoční kvíz, který otestuje vaše znalosti. Zjistěte, kolik toho opravdu víte o tomto svátku.